top of page
  • Yazarın fotoğrafıLOCO

Şampanya Seviyoruz! Peki Ne Kadar Tanıyoruz?

Düğün, doğumgünü, kutlama, açılış ve party gibi davetlerin vazgeçilmezi şampanya...

Hepimiz seviyoruz... Ama nasıl ortaya çıktığını biliyor muyuz?

Bakalım nasılmış?

17. Yüzyıla doğru kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. Champagne bölgesinin şarapçıları, Burgundy bölgesinin şaraplarından üretmek ister...

Fakat bölgenin hava şartları Burgundy'den daha serttir. Soğuk havalarda şarabın feramantasyonu durur. Peki bu neye sebep olur?


bir davet bardağa şampanya koyuluyor

Karbondiyoksit oluşumuna ve o da şarabın içinde baloncuk oluşumuna yol açar. Ve sonuç...

BUM!

Şaraplar patlar.

Mahsenlerde patlayan şarapların yarattığı zarar ve yaşanan sakatlıklar nedeniyle, bu şaraba "Le Vin de Diable" yani şeytanın şarabı adı verilir.

Dom Perignon'un devreye girmesiyle işler yoluna girer. Daha dayanıklı ve kalın şişeler ile bu sorunun önüne geçilir. Görkemli açılışıyla büyük coşku yaşatan şampanya, soyluların kutlama içkisine dönüşür.

Şampanya sek tüketilebildiği gibi, harika kokteyllerde de kullanılıyor.

Enfes bir tarifle kadehlerimizi kaldıralım...

Bellini’nin arkasındaki hikaye, 1930’larda ya da 40’larda İtalya’nın Venedik’teki Harry’s Bar’ında barmen Giuseppe Cipriani tarafından yaratıldı. İtalyan rönesans ressamı Giovanni Bellini’nin adını almıştır.

Başlangıçta, Bellini özellikle Prosecco’lu köpüklü İtalyan şarabı kullanmış ve İtalya’da hala bu şekilde yapılmıştır. Diğer yerlerde, hemen hemen her köpüklü şarap yapılacak olsa da, genellikle Şampanya ile yapılır.

Eğer davetinizde şampanya kullanmak istiyorsanız, başka bir malzeme ile karışacağı için Bellini ile hem bütçenizi dengeleyebilir hem de şık bir seçenek sunabilirsiniz.

  • 4 cl şeftali taze şeftali suyu

  • Şampanya

Soğutulmuş şampanya bardağına şeftali suyunu ekleyip üzerini şampanya ile tamamlayın.

Bu kadar kolay!

O zaman... Şerefe!




598 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page